SŪPYNIŲ SVARBA VAIKO VYSTYMUISI - Supuosi

SŪPYNIŲ SVARBA VAIKO VYSTYMUISI

Dažnas vaiko poreikis suptis yra susijęs su supimosi jausmu motinos įsčiose. Teigiama, jog vaikas jaučia tokį pat saugumo jausmą ir malonumą supantis ir sūpuoklėse.
Ar esate susipažinę su visais supynių privalumus vaiko vystymuisi, pasaulio pažinimui bei kodėl kai kurie vaikai taip mėgsta supynes? Perskaičiau daug straipsnių apie sūpynių naudą vaikams, pateikiu jums svarbiausius faktus!


Jutiminė kūno sistema

Sūpimasis yra tarsi kūno pažinimo pamoka, suteikianti daugybę skirtingų pojūčių: aplink greitai keičiasi, akys turi prisitaikyti prie žiūrėjimo kampo ir tempo, kūno padėtis keičiasi erdvėje, o galvos padėtis kūne. Visus šiuos pokyčius „sugeria“ jutiminė kūno sistema, kuri kaupia žinias apie kūną ir perduoda jas smegenims. Tyrimais įrodyta, jog vaiko sūpavimas yra būtinas jų vystymosi laikotarpiu, kadangi tai stimuliuoja pažinimo vystymasi ir daro teigiamą įtaką smegenų veiklai. Taigi jutiminė kūno sistema yra kūno pagrindas, kuris padeda ir kitų kūno sistemų vystymuisi.

Pusiausvyra

Norėdami atlikti pačias svarbiausias veiklas, tokias kaip stovėjimas, sėdėjimas ir vaikščiojimas, turime išsiugdyti gerus pusiausvyros įgūdžius.Vykdydami užduotis, turime sugebėti išlaikyti kontroliuojamą kūno padėtį. Nesvarbu, ar užduotys yra dinamiškos (judančios), ar statinės (nejudančios).
Nors mes, būdami mažamečiai vaikai ir turime puikią pusiausvyrą, tačiau ją turime tobulinti visą savo gyvenimą. Sportinės veiklos, tokios kaip dailusis čiuožimas, važinėjimas dviračiu ir krepšinis, reikalauja gana pažangių pusiausvyros įgūdžių ir mes turime pritaikyti esamus įgūdžius, atsižvelgiant į skirtingas veiklas.
Vaikų pusiausvyrą gali žymiai pagerinti įvairios veiklos, tokios kaip gimnastikos pratimai, žaidimai, šokiai ir sūpimasis ant supynių. Koordinavimui, reikalingam bėgiojant, šokinėjant ant sūpynių ir vėl atsistūmiant, reikalingas svarbus pusiausvyros įvaldymas.

Ištvermė

Kiekvieną dieną supantis supynėse vis ilgiau ir stipriau ugdo vaiko ištvermę ir taip pat tai yra smagus užsiėmimas vaikui. Tačiau tai lavina ne tik ištvermę, bet ir vaiko jėgą.

Jėga

Užauginti stiprų vaiką yra itin svarbu, nes tai suteikia jiems įgūdžių ir galimybių vėliau dalyvauti visose sporto veiklose. Kitaip sakant suteikia vaikui laisvę rinktis be jokių apribojimų. Bandymas išlaikyti pusiausvyrą ant supynių ugdo vaiko kūną ir raumenų jėgą. Taip pat laiko leidimas lauke lavina vaiko plaučių veiklą.
Norint padėti jūsų vaikui padidinti savo kūno jėgą, labai svarbu žaisti lauke tai galima pasiekti supantis ar laipiojant.

Kiti sūpynių privalumai

Mažiems vaikams sūpynės leidžia ugdyti erdvinį supratimą, suteikia pagrindą sudėtingam mokymuisi ir elgesiui augant. Sūpynės stimuliuoja smegenų dalį, vadinamą smegenų žieve, kuri padeda sutelkti dėmesį - paruošia mažiems vaikams protą mokymuisi.

 

Sūpynės yra kūno poreikis, kurį signalizuoja vaiko elgesys. Vaikui, norinčiam suptis, turime leisti tai daryti (nors mums tai gali atrodyti per daug ir nuobodu). Taip, taip pat yra daug vaikų, kurie bijo supynių ar jiems nepatinka suptis, tačiau yra daugybė sūpuoklių alternatyvų, kurias turėtumėte išbandyti, jei turite jautresnį vaiką.
Pavyzdžiui, ar jūs svarstėte apie hamako tipo supynes, kurios galėtų būti puiki priemonė atsipalaiduoti mamai ir praleisti laiką kartu su vaikučiu. Jei manote, kad hamakas bute nėra praktiška, galbūt turėtumėte išbandyti sėdimą hamaką, kuris taip pat yra puiki interjero detalė. O gal jūsų vaikas nemėgsta sūpynių, nes tos sūpynės yra nepatogios ir netinkamos kūdikiui ar jūsų vaiko amžiui?
Suprantant visus privalumus, kuriuos sūpynės suteikia vaikams verta nepasiduoti ir ieškoti patogių ir patvarių sūpynių savo vaikui.
Tačiau jei vaikas vistiek nenori suptis ar vis dar bijo sūpynių, viskas yra gerai, mums nereikia jo per stipriai stumti, nes vaiko kūnas parodo, kiek jam reikia supimosi, ir tai yra pati svarbiausia šios temos taisyklė!

Rašyti komentarą